środa, 26 lutego 2014

Wino i czerwone mięso sposobem na zdrowie?

Jedzenie to przyjemność. Brzmi, jak następny cytat a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo powszechnego przekonania o prawdziwości wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz rzadziej o tym pamiętają. coq au vin przepis

I spożywają po to, by zaspokoić głód, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). Tam, gdzie je się dla przyjemności, gdzie posiłki są celebrowane, ludzie są szczuplejsi i szczęśliwsi. Tak jest na przykład we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą wielu innych kuchni narodowych, do prostych i lekkich się nie zalicza. Dużo wina, deski tłustych serów, sporo czerwonego mięsa. A jednak - Francuzi należą do najszczuplejszych europejskich narodów. Ba, naukowcy znaleźli nawet nazwę opisującą ten stan rzeczy - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, kalorycznych dań, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi na przepis na zawał. A działa dokładnie odwrotnie - choroby serca i układu krążenia występują w tym kraju dużo rzadziej, niż w innych państwach. Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Moim zdaniem podejście do jedzenia, brak presji czasu przy gotowaniu i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".

Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Na temat coq au vin przepis to też niezłe info Znazlazłem także coq au vin przepis coq au vin przepis - tekst jest OK Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: coq au vin przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz