Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Są tacy, którzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych domach tak się gotuje. Jednak NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis
Nasze tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.
Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz