środa, 26 lutego 2014

Polska kuchnia, czyli jaka?

Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. kurczak w winie

Nasze tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. W temacie kurczak w winie warto poczytać również pozostałe informacje. W temacie kurczak w winie warto poczytać również pozostałe informacje. W temacie kurczak w winie warto poczytać również pozostałe informacje. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: kurczak w winie - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz