czwartek, 13 lutego 2014

Co jemy?

Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy uważają, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. Blog kulinarny

Polskie tradycyjne potrawy są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Podobny temat również Blog kulinarny Blog kulinarny - też dobry Warto rzucić okiem także na Blog kulinarny Więcej informacji także tutaj Blog kulinarny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz